Vespers van Rachmaninov

Zaterdag 21 en zondag 22 mei 2011
Onze Lieve Vrouwekerk, Amsterdam

Sergei Rachmaninov (1873-1943)
Rachmaninov was behalve een groot componist een groot pianist en zijn pianoconcerten worden als hoogtepunten uit de Romantiek beschouwd. Na de Russische Revolutie vluchtte Rachmaninov naar de Verenigde Staten. Veel van zijn werk moest hij achterlaten. De communistische partij verbood zijn muziek, zoals dat met veel werk van Russische componisten gebeurde. Pas sinds de Perestrojka mogen zijn ‘verbannen’ composities, waaronder ook de Vespers, weer worden uitgevoerd.

De Vespers (1915, op. 37)
De benaming van dit grootse werk zou eigenlijk moeten zijn ‘Wake voor de paasnacht’. Het is een zetting van de teksten die gebruikt worden bij de officie van de Orthodoxe kerk tijdens de vespers in het begin van de avond tot de ochtendmis op de vroege paasochtend. Zoals de Orthodoxe kerk voorschrijft is het een puur a cappella werk. De compositie draagt zowel de sporen van de grote romantische traditie waarin Rachmaninov staat als van de geheel eigen stijl van de muziek uit de Orthodoxe traditie. Een stijl die op belangrijke punten afwijkt van de klassieke vocale stijl van het Westen en verfrissend is voor zowel de zangers als de oren van het publiek.

Sjeng Scheijen
De auteur van de alom geprezen biografie van Diaghilev zal het concert inleiden en tussen de gezongen delen door gedichten voordragen. Zijn bijzondere interesse en uitgebreide kennis van het Russische culturele leven in de periode waarin Rachmaninov zijn Vespers schreef vormen de basis van zijn bijdrage aan ons concert.