Dirigent

Jeroen Spitteler begon met musiceren als jongenssopraan en solist aan de koorschool onder leiding van Maurice Pirenne van de Kathedraal van Sint Jan te ’s-Hertogenbosch. Na zijn studie Grieks en Latijn aan de Universiteit van Amsterdam koos hij voor de muziek en studeerde koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Daniël Reuss. Hij volgde lessen bij onder anderen Daan Admiraal en Jan Bogaarts en specialisten in renaissance- en barokmuziek, zoals Paul van Nevel en Jos van Veldhoven. Aansluitend studeerde hij solozang aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Sasja Hunnego.

Hij zong jarenlang als tenor bij onder meer de Nederlandse Bachvereniging, Cappella Amsterdam en bij het in de uitvoering van 16de-eeuwse polyfonie gespecialiseerde solisten-ensemble Cappella Pratensis. Sinds 2011 wordt hij als bariton gecoacht door de bekende Nederlandse tenor Marcel Reijans en zingt hij bij Studium Chorale te Maastricht.

Als dirigent houdt hij zich bezig met een repertoire dat loopt van de vroege Middeleeuwen tot aan muziek waarvan de inkt maar net droog is. Tevens heeft hij in de loop van de jaren ruime ervaring opgebouwd met het uitvoeren van werken voor koor en orkest in grote bezetting. Na jarenlang werken van anderen te hebben bestudeerd en vertolkt, treedt hij sinds enige tijd eveneens naar buiten als componist van met name koorwerken. Op 1 mei 2020 ging zijn compositie ‘Oorsprong’ in première in een versie voor een virtueel koor, waaraan Photonen en het Utrechts Vocaal Ensemble deelnamen.

Naast incidentele gastdirigentschappen is hij vaste dirigent van het koor en orkestproject Midsummer EnsemblePhotonen vocaal ensemble, het Utrechts Vocaal Ensemble, het Basilius College en van Ensemble Hermes dat gericht is op het uitvoeren van oude muziek uit de oorspronkelijke handschriften.

Hier vindt u het youtube-kanaal van Jeroen Spitteler.
www.jeroenspitteler.nl