Dirigent

Jeroen Spitteler begon met musiceren als jongenssopraan en solist aan de koorschool onder leiding van Maurice Pirenne van de Kathedraal van Sint Jan te ’s-Hertogenbosch. Na zijn studie Grieks en Latijn aan de Universiteit van Amsterdam koos hij voor de muziek en studeerde koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Daniël Reuss. Hij volgde lessen bij onder anderen Daan Admiraal en Jan Bogaarts en specialisten in renaissance- en barokmuziek, zoals Paul van Nevel en Jos van Veldhoven. Aansluitend studeerde hij solozang aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Sasja Hunnego.

Hij zong jarenlang als tenor bij onder meer de Nederlandse Bachvereniging, Cappella Amsterdam en bij het in de uitvoering van 16de-eeuwse polyfonie gespecialiseerde solisten-ensemble Cappella Pratensis. Sinds 2011 wordt hij als bariton gecoacht door de bekende Nederlandse tenor Marcel Reijans en zingt hij bij Studium Chorale te Maastricht.

Als dirigent houdt hij zich bezig met een repertoire dat loopt van de vroege Middeleeuwen tot aan muziek waarvan de inkt maar net droog is. Tevens heeft hij in de loop van de jaren ruime ervaring opgebouwd met het uitvoeren van werken voor koor en orkest in grote bezetting.

Na jarenlang werken van anderen te hebben bestudeerd en vertolkt, treedt hij sinds enige tijd eveneens naar buiten als componist van met name koorwerken. Op 1 mei 2020 ging zijn compositie Oorsprong in première in een versie voor een virtueel koor, waaraan Photonen en het Utrechts Vocaal Ensemble deelnamen. In 2021 componeerde hij Threni, uitgevoerd door Ensemble Hermes, en voor Photonen Kennst du das Land wo die Zitronen blühn? op de bekende tekst van Goethe en in 2022 The Moon was but a Chin of Gold/Onder die Maan waarin een gedicht van Emily Dickinson en dagboekfragmenten van Etty Hillesum worden samengebracht.

Naast het vervullen van incidentele gastdirigentschappen dirigeert hij op vaste basis het koor- en orkestproject Midsummer EnsemblePhotonen Vocaal Ensemble, het Basilius College en  Ensemble Hermes dat gericht is op het uitvoeren van oude muziek uit de oorspronkelijke handschriften. Daarnaast was hij dirigent bij het Utrechts Vocaal Ensemble en het Leids Kamerkoor. Verder is hij initiatiefnemer, artistiek leider en zanger bij het uit professionele zangers bestaande vocale ensemble Capella Sacelli en mede-oprichter, artistiek leider en dirigent bij het vrouwen-ensemble Les Dames Vocales.

Hier vindt u het youtube-kanaal van Jeroen Spitteler.
www.jeroenspitteler.nl