O Morgenstern

Zaterdag 15 en zondag 16 december 2012,
Dominicuskerk en Waalse kerk, Amsterdam

Photonen brengt een spannend programma rond Kerst en Advent waarin zowel een keur aan moderne en klassieke vocale werken worden gezongen als het eenvoudige en aansprekende Kerstlied. Een mooi concert om in de kerstsfeer te komen. De glühwein zal dan ook niet ontbreken!

We eren het 450ste geboortejaar van Jan Pieterszoon Sweelinck met zijn feestelijke Psalm 33 en het Magnificat. Zoals destijds gebruikelijk zingen we als voorbereiding op het Magnificat de O-antifonen ditmaal echter in de bijzondere compositie van Arvo Pärt. Het jubelende Motet Der Geist hilft unsrer Schwachheit auf van J.S. Bach is bedoeld als finaal eerbetoon dit jaar aan onze Amsterdamse componist die deze meester via leerlingen wist te inspireren.

Ook bij dit concert combineert Vocaal Ensemble Photonen oude muziek met modern repertoire. Speciaal in dit kerstprogramma doen we dat graag om een veelheid aan klanken te kunnen laten horen met werken van hedendaagse componisten als Lauridsen en Whitacre en het werk O magnum Mysterium van Francis Poulenc.

Na de pauze staat een kerstrepertoire op het programma met bekende als minder bekende carols, in wisselende stijlen, a capella of begeleid op orgel door Erik Winkel. We schenken daarbij bijzondere aandacht aan liederen in het Nederlands. Ook het publiek ontkomt er niet aan op sommige momenten vocaal aan de kerstsfeer bij te dragen.

O morgenstern