Dirigent

Jeroen Spitteler begon met musiceren als jongenssopraan en solist in de Kathedraal van Sint Jan te ’s-Hertogenbosch aan de Schola Cantorum o.l.v. Maurice Pirenne. Na zijn studie Grieks en Latijn aan de Universiteit van Amsterdam koos hij voor de muziek en studeerde koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Daniël Reuss. Hij volgde lessen koor- en orkestdirectie bij o.a. Daan Admiraal en Jan Bogaarts en studeerde bij specialisten in renaissance- en barokmuziek, zoals Paul van Nevel en Jos van Veldhoven. Aansluitend studeerde hij solozang aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Sasja Hunnego.

Hij was jarenlang als zanger werkzaam bij o.a. de Nederlandse Bachvereniging, Cappella Amsterdam, Studium Chorale en bij het in de uitvoering van 16de eeuwse polyfonie gespecialiseerde solisten-ensemble Cappella Pratensis. Sinds 2011 wordt hij als bariton gecoacht door de bekende Nederlandse tenor Marcel Reijans. Hij heeft een kleine groep zangleerlingen, waarvan hij er een aantal succesvol begeleidde naar hun toelating aan diverse conservatoria.

Als koordirigent houdt hij zich bezig met een breed repertoire dat loopt van middeleeuwen en renaissance tot hedendaags werk. Op zijn repertoire staan zowel werken van Hildegard von Bingen en Machaut als werken van Ton de Leeuw en Escher. Tevens heeft hij in de loop van de jaren ruime ervaring opgebouwd met het uitvoeren van werken voor koor en orkest in grote bezetting, waaronder werken van Bach, Händel en, recentelijk, Ein deutsches Requiem van Brahms.

Naast Photonen is hij dirigent en artistiek leider van het Utrechts Vocaal Ensemble, het koor- en orkestproject Midsummer Ensemble, het Leids Kamerkoor en het in 2010 opgerichte Ensemble Hermes, een ensemble voor met name oude muziek dat bestaat uit geschoolde amateurs en jonge professionals.