Songs from the New World

Zaterdag 24 februari 2018 / Amsterdam, Waalse Kerk, Walenpleintje 159.
Openingdag Couleur Vocale – Korte presentaties door de aan deze concertserie deelnemende Amsterdamse koren. Aanvang 13:30 uur. In de loop van de middag optredens van behalve Photonen ook Ensemble Hermes, Amsterdams Bach Consort, Amsemble, Vrouwenkoor Nordlys, Collegium Musicum Amsterdam en het Lelikoor.

Zondag 15 april 2018  / Utrecht, Oud-Katholieke Gertrudiskathedraal, Willemsplantsoen 2.
Programma zonder pauze: 16:00-17:00 uur.

Zaterdag 21 april 2018 / Amsterdam, Waalse Kerk, Walenpleintje 159. Aanvang 20:15 uur

Songs from the New World:

Photonen wil u verrassen met klanken uit de Nieuwe Wereld. Werken van Copland en Samuel Barber maar ook van hedendaagse componisten die in de Verenigde Staten en hier furore maken.

Met dit programma brengt Photonen Amerikaanse koormuziek uit zowel de 20ste als de huidige eeuw. Net als Europa kent Noord-Amerika een bruisende koortraditie, niet alleen in kerken en concertzalen maar ook zeker op colleges en universiteiten. In de laatste jaren hebben verschillende hedendaagse Amerikaanse componisten ook hier steeds meer het repertoire verrijkt. Eric Whitacre is daarvan een bekend voorbeeld. Van hem brengen we de minder bekende Three Flower songs, op teksten van Emily Dickinson, Federico García Lorca en de 17de eeuwse dichter Edmund Waller.

Waar in onze streken de oude muziek een belangrijke inspiratie levert, kijken in de VS componisten daarnaast naar populaire en lichte muziek. Stephen Paulus is daarvan een voorbeeld, en ook de in Noorwegen geboren maar al geruime tijd in de VS werkzame Ola Gjeilo.

Een heel eigen inspiratiebron vormen natuurlijk de spirituals. Twee daarvan staan er op ons programma, in een spannend arrangement voor kamerkoor. Daarnaast ook een speciaal voor dit concert door Jeroen Spitteler gearrangeerde versie van de spiritual Lay this body down. Op deze spiritual baseerde de momenteel furore makende componist David Lang zijn compositie Oh Graveyard.

Maar ook klinken in ons programma de grote meesters van de Amerikaanse koormuziek: De Four Motets van Aaron Copland, die hij als jonge componist schreef in 1921, toen hij in Parijs studeerde bij Nadia Boulanger, vormen een hoogtepunt uit de koortraditie. Het relatief onbekende To be sung on the water van Samuel Barber is daarbij een prachtige, meditatieve aanvulling.

Aaron Copland (1900-1990) – Four motets (1921)
– Help us, O Lord
– Thou, O Jehovah, abideth forever
– Have mercy on Us, O my Lord
– Sing ye praises to our King

Samuel Barber (1910-1981) – To be sung on the water

Ola Gjeilo (1978) – Unicornis Captivatur

Ola Gjeilo – Northern Lights

Eric Whitacre (1970) – Three Flower Songs
– I hide myself
– With a lily in your hand
– Go, lovely rose

Stephen Paulus (1949-2014) – The road home

David Lang (1957) – Oh Graveyard (lay this body down)

Spiritual – Lay this body down (arr. Jeroen Spitteler)

Spiritual – Steal away to Jesus (arr. Ken Burton)

Spiritual – Put on the armour of the Lord (arr. Ken Burton)

 

 

#####

 

Mariavespers

Zondag 10 december 2017
15.15 uur
Dominicuskerk, Amsterdam

Claudio Monteverdi: Vespro della beata Vergine (1610) met solisten en instrumentalisten.

Opera in de kerk! De gelovigen in de vroege zeventiende eeuw moeten werkelijk niet geweten hebben wat ze meemaakten, toen ze de klanken van de Mariavespers van Claudio Monteverdi voor het eerst hoorden. Monteverdi had met zijn Mariavespers een waarlijk revolutionair werk geschapen, een compositie die de religieuze muziek ingrijpend en blijvend zou beïnvloeden. De vespers kenden een voor die tijd ongekend theatrale aanpak van liturgische muziek. Tal van stijlen en special effects wisselen elkaar af, van de juichende fanfare aan het begin tot het gebruik van echo’s in het Audi coelum. En tegelijk is het werk diep gegrondvest in de kerkelijke traditie: als basis voor de structuur koos Monteverdi voor de aloude psalmmelodieën uit de gregoriaanse liturgie op Latijnse teksten.

Met een korte inleiding door musicoloog Wout Strootman.

Zondag 10 december 2017 – 15.15 uur
Dominicuskerk, Spuistraat 12, 1012 TS, Amsterdam

Uitvoerenden:
Photonen Vocaal Ensemble / Photonen Projectorkest o.l.v. dirigent Jeroen Spitteler.
Solisten:
Heleen Koele, Ingrid Nugteren sopraan
Steven van Gils, Gerben Houba, Maarten Stevens tenor

Woensdag 29 november 2017 werd luitist David Mackor, die op 10 dec. meespeelde bij de Mariavespers, naar aanleiding van dit concert geïnterviewd door de Concertzender. Uitzending terug te luisteren via Concertzender Actueel.