Songs from the New World

Zaterdag 24 februari 2018 / Amsterdam, Waalse Kerk, Walenpleintje 159.
Openingsdag Couleur Vocale – Korte presentaties door de deelnemende Amsterdamse koren, waaronder Photonen. Tijdstip volgt.

Zondag 15 april 2018  / Utrecht, Oud-Katholieke Gertrudiskerk, Willemsplantsoen 2.
Verkort programma: 16:00-17:00 uur.

Zaterdag 21 april 2018 / Amsterdam, Waalse Kerk, Walenpleintje 159. Avondconcert.

Net als Europa heeft Noord-Amerika een bruisende koortraditie. De levendige rol daarin van de spirituals geven haar echter iets onvergelijkbaars. Photonen wil u verrassen met klanken uit de Nieuwe wereld. Van Copland en Samuel Barber maar ook van hedendaagse componisten die in de Verenigde Staten en hier furore maken, zoals Whitacre, Paulus en Gjeilo. En dus enkele spirituals. Meer info volgt.

Mariavespers

Zondag 10 december 2017
15.15 uur
Dominicuskerk, Amsterdam

Claudio Monteverdi: Vespro della beata Vergine (1610) met solisten en instrumentalisten.

Opera in de kerk! De gelovigen in de vroege zeventiende eeuw moeten werkelijk niet geweten hebben wat ze meemaakten, toen ze de klanken van de Mariavespers van Claudio Monteverdi voor het eerst hoorden. Monteverdi had met zijn Mariavespers een waarlijk revolutionair werk geschapen, een compositie die de religieuze muziek ingrijpend en blijvend zou beïnvloeden. De vespers kenden een voor die tijd ongekend theatrale aanpak van liturgische muziek. Tal van stijlen en special effects wisselen elkaar af, van de juichende fanfare aan het begin tot het gebruik van echo’s in het Audi coelum. En tegelijk is het werk diep gegrondvest in de kerkelijke traditie: als basis voor de structuur koos Monteverdi voor de aloude psalmmelodieën uit de gregoriaanse liturgie op Latijnse teksten.

Met een korte inleiding door musicoloog Wout Strootman.

Zondag 10 december 2017 – 15.15 uur
Dominicuskerk, Spuistraat 12, 1012 TS, Amsterdam

Uitvoerenden:
Photonen Vocaal Ensemble / Photonen Projectorkest o.l.v. dirigent Jeroen Spitteler.
Solisten:
Heleen Koele, Ingrid Nugteren sopraan
Steven van Gils, Gerben Houba, Maarten Stevens tenor

Woensdag 29 november 2017 werd luitist David Mackor, die op 10 dec. meespeelde bij de Mariavespers, naar aanleiding van dit concert geïnterviewd door de Concertzender. Uitzending terug te luisteren via Concertzender Actueel.